Imkersvereniging De HeidingersOnze nieuwsbrief

* verplicht veld

Bekijk voorgaande nieuwsbrieven

Wijziging locatie voordracht Aziatische Hoornaar

De voordracht Aziatische Hoornaar van 24-03-2023 gaat door in CC De Brug - vergaderzaal 3. En dus niet in De Zijp

Bijendrachtplanten groepsaankoop 2023

Het federaal imkersverbond organiseert dit jaar een gezamenlijke aankoop van drachtplanten voor zowel onze honingbijen als tal van andere insecten en bestuivers. Deze planten zijn geselecteerd op basis van hun goede nectar- of stuifmeelgevende eigenschappen, maar ook is er rekening gehouden met de groeikracht van de planten. Zo kan het merendeel van de planten bijvoorbeeld tegen drogere omstandigheden, iets waar we de laatste zomers toch wel mee te maken hadden. Door hun mooie kleurrijke bloemen zorgen deze planten voor een echte meerwaarde in elke tuin. Het is meer dan ooit belangrijk dat wij als imkers voor een gevarieerd drachtgebied zorgen. De versnippering van het landschap en de monocultuur in de landbouw zorgen voor beperkte drachten. Met aandacht voor de verschillende drachtperiodes kunnen we ervoor zorgen dat er op elk moment dracht is voor onze bijen.

Let op: de afhaling in Nieuwerkerken op 29 april zal plaatsvinden in de gemeendelijke loods!

Download het bestelformulier

De Heidingers

ERKs op de Zijp

Imkervereniging de Heidingers is een afdeling van het federaal imkersverbond (FIV) opgericht in 1972 door de heer Jules Graulus met René Giebens als zijn rechterhand. Sindsdien baten de leden van de vereniging een bevruchtingsstation uit te Nieuwerkerken (België).

Nieuwerkerken ligt langs het hart van de Limburgse fruitstreek, Sint-Truiden. Het bevruchtingsstation zelf is gelegen in het natuurgebied 'De Zijp'. Het oorspronkelijke doel van het bevruchtingsstation was het uitproberen/testen van verschillende bijenrassen (Carnica, Buckfast,...) om uiteindelijk na te gaan welk ras het best geschikt was voor de fruitstreek. Dit dan met het oog op bestuiving. Hieruit bleek dat de Carnica het meest geschikte ras is, tot op heden vliegen er nog steeds Carnica bijen in het bevruchtingsstation 'De Zijp'.

De laatste jaren wordt er vooral geselecteerd op de zachtaardigheid van de bijen. Het bevruchtingsstation staat daarom ook bekend voor zijn kwalitatieve en zachtaardige koninginnen. Recent werd er een nieuwe bijenhal geplaatst om de darrenlijn in onder te brengen. Daarnaast werd het clublokaal opgeknapt en gedeeltelijk vernieuwd.

Wij streven ernaar een actieve vereniging te zijn die naast de koninginnenkweek nog extra activiteiten organiseerd voor zowel leden als niet-leden. Neem zeker een kijkje in de kalender.

Het bevruchtingsstation 'De Zijp' is elke vrijdag avond geopend vanaf 19u30 en dit van 15 mei tot en met 15 augustus.

Bijen op de vliegplank

Nieuw rekeningnummer

De Heidingers hebben een nieuw rekeningnummer: BE97 9733 9975 7949

Hou hier rekening mee bij je volgende betaling.